Μην εξαρτάστε από κανέναν. Κρισναμούρτι

Μην εξαρτάστε από κανέναν. Κρισναμούρτι Μην εξαρτάστε από κανέναν. Εγώ ή κάποιος άλλος μπορεί να σας πούμε ότι υπάρχει μια κατάσταση πέρα από το χρόνο, αλλά τι αξία έχει αυτό για σας; Όταν πεινάς θέλεις να φας και δεν χορταίνεις με τα λόγια.

Είναι όπως όταν κάθεσαι έξω από ένα εστιατόριο και διαβάζεις το μενού: πρέπει να μπεις μέσα και να φας με το να κάθεσαι έξω και να διαβάζεις το μενού δεν πρόκειται να χορτάσεις την πείνα σου. Το σημαντικό, λοιπόν, για σας είναι ν’ ανακαλύψετε από μόνοι σας.

Μπορείτε να δείτε ότι όλα γύρω σας παρακμάζουν, καταστρέφονται. Αυτόν το δήθεν πολιτισμό δεν τον κρατάει πια η συλλογική θέληση και θα σκορπίσει σε κομμάτια. Η ζωή σε προκαλεί από τη μια στιγμή στην άλλη, κι αν ανταποκρίνεσαι στις προκλήσεις σύμφωνα με κάποια εδραιωμένη συνήθεια, που σημαίνει ότι ανταποκρίνεσαι σκύβοντας το κεφάλι, τότε αυτή η ανταπόκριση δεν έχει καμιά αξία.

Μπορείς ν’ ανακαλύψεις αν υπάρχει ή όχι μια κατάσταση πέρα από το χρόνο, μια κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει η τάση για «όλο και πιο πολύ» ή για «έστω και πιο λίγο» μόνο όταν πεις «Δεν αποδέχομαι τίποτα, θα ψάξω, θα ερευνήσω» – που σημαίνει ότι δεν φοβάσαι να σταθείς στα πόδια σου μόνος σου.Κρισναμούρτι Πρώτη Δημόσια Ομιλία, Βομβάη,

18 Ιανουαρίου 1948Ο Τζίντου Κρισναμούρτι γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1895, ήταν Αμερικανο-Ινδός διανοητής και ποιητής.

Γεννήθηκε στην πόλη Madanapalle της Ινδίας. Ορφανός από μητέρα, υιοθετήθηκε σε ηλικία 14 χρονών από την Annie Besant πρόεδρο της Θεοσοφικής Εταιρείας, καθώς τον θεωρούσε ως παγκόσμιο δάσκαλο.

Την εποχή εκείνη η Θεοσοφική Εταιρεία είχε εξαπλωθεί αλματωδώς στην Ινδία και η Άνι Μεζάντ όταν τον γνώρισε έμεινε εκστασιασμένη από τις ρητορικές ικανότητες αυτού του φτωχού και ορφανού αγοριού σε συνδυασμό με την ομορφιά του και την ηρεμία που εξέπεμπε. Τον υιοθέτησε και το 1921 τον έστειλε στην Αγγλία για να σπουδάσει ενώ παράλληλα τον πλάσαρε στα μέλη της THEOSOFICAL SOCIETY σαν μια πολύ προχωρημένη εξελικτικά ενσάρκωση, έναν νέο μεσσία που θα αναλάμβανε κάποια στιγμή την ηγεσία της Θεοσοφικής Εταιρείας. Το 1922 ο Κρισναμούρτι με τον αδελφό του ταξίδευσαν, σε μία περιοδεία τους, από το Sydney στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου έμειναν σε ένα αγροτόσπιτο στο Ojai Valley. Το σχέδιο προχωρούσε πολύ καλά και χιλιάδες μέλη της ΘΕ είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε αυτόν θαυμάζοντας τις ρητορικές του ικανότητες. Το 1921 η Θεοσοφική Εταιρεία ίδρυσε στο όνομα του το «Τάγμα του Αστέρα της Ανατολής» (Order of the Star in the East – OSE) το οποίο έφτασε να αριθμεί χιλιάδες μέλη.

13 Νοεμβρίου 1925 ο αδελφός του Nitya πέθανε σε ηλικία 27 ετών από επιπλοκές φυματιώσεως. Αυτό ήταν ένα βαρύ πλήγμα για τον Κρισναμούρτι. Ο θάνατος αυτός έπεισε τον Κρισναμούρτι ότι οι θεωρίες της Θεοσοφικής Εταιρείας δεν βασιζόντουσαν σε στέρεες και αληθινές βάσεις, δεδομένου ότι όλοι στην Εταιρεία τον είχαν διαβεβαιώσει ότι ο αδελφός του θα ξεπερνούσε το πρόβλημα υγείας του και δεν θα πέθαινε. Αυτό δεν ήταν η μόνη αστοχία των απόψεων των Θεοσοφιστών κατά τη γνώμη του Κρισναμούρτι, ήταν όμως η σταγόνα που επέφερε τη μεγάλη αλλαγή στην ψυχή και το νου του. Αμέσως μετά ο Κρισναμούρτι ταξίδευσε στην Ινδία και μετά από ένα επεξηγηματικό κήρυγμα προς τα μέλη του Τάγματος του Αστέρος της Ανατολής, το διέλυσε και επέστρεψε στους δωρητές τα χρήματα και ότι άλλα αγαθά είχαν δοθεί.

Ήταν τότε 23 χρονών και αποκήρυξε από επάνω του τον ρόλο του μεσσία και τις θεωρίες της εξελιγμένης μετενσάρκωσης που είχαν συνδεθεί με το όνομα του. Στην συνέχεια επέστρεψε στην Αμερική όπου σε δημόσια εμφάνιση του προς τους οπαδούς του διαχώρισε και σε αυτούς την θέση του από την Θεοσοφικής Εταιρεία.

Από τότε και μετά ο Κρισναμούρτι γύριζε ανά τον κόσμο διδάσκοντας αυτά που πίστευε πως έχουν αξία για το κάθε άνθρωπο, ανεξαρτητοποιημένος πλέον από τους περιορισμούς και την φιλοσοφία των Θεοσοφιστών.

Πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη και στην Αμερική και το 1969 ανέλαβε διευθυντής του ιδρύματος που φέρει το όνομά του, στην Καλιφόρνια. Δεν θεωρούσε ότι ανήκε σε κάποια εθνικότητα, θρήσκευμα ή κάστα και δίδασκε ως τον θάνατό του, το 1986.

Η ιστορία αυτή αποτέλεσε μια αποτυχία της Θεοσοφικής Εταιρείας και έβαλε φρένο στην εξάπλωση της στην Ινδία και γενικά στην ανατολή. Ενώ η ιδεολογική τοποθέτηση του Κρισναμούρτι να μιλήσει για την ανάγκη που έχει η ανθρωπότητα από δασκάλους φτωχών και ορφανών παιδιών και όχι από δασκάλους γκουρού (αρχηγούς οπαδών), χάλασε τα σχέδια της Θεοσοφικής Εταιρείας και αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία για την ανθρωπότητα.

Το έργο του Κρισναμούρτι παρουσιάζεται από εδώ και πέρα τεράστιο με ομιλίες, διαλέξεις, συμπόσια και κάθε είδος φιλοσοφικό και διδακτικό έργο.Συγχρόνως, ήταν αναρίθμητες οι επαφές του και οι συζητήσεις με ανθρώπους όλων των κοινωνικών βαθμίδων από θρησκευτικούς ή πολιτικούς ηγέτες μέχρι έναν ατέλειωτο αριθμό απλών πολιτών διαφόρων εθνικοτήτων.

Το μυαλό και η σκέψη του μεγάλου δασκάλου ήταν μέχρι τα τελευταία λεπτά της ζωής του ολοκάθαρα. Ο Κρισναμούρτι πέθανε δέκα λεπτά μετά το μεσονύκτιο στις 17 Φεβρουαρίου 1986 σε ηλικία 90 ετών ενώ έπασχε από ανεγχείρητο καρκίνο του παγκρέατος, στο σπίτι που είχαν επιλέξει να ζήσουν με τον αδελφό του, στο Ojai της Καλιφόρνιας.

Το έργο του διασώζεται σε βιβλία και σε πολλές άλλες μορφές πολύγλωσσου επικοινωνιακού υλικού όπως video, κασέτες και άλλα παρόμοιας μορφής εργαλεία, τα οποία μπορεί να βρει ο καθένας παγκόσμια σε ένα από τους τέσσερεις Οργανισμούς (official Foundations) που φέρουν το όνομα του και οι οποίοι ιδρύθηκαν προς τιμή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια