Νικολό Μακιαβέλι | Γενικά οι άνθρωποι είναι αγνώμονες, ασταθείς και υποκριτές· προτιμούν να αποφεύγουν τον κίνδυνο και είναι αχόρταγοι για κέρδος.

Νικολό Μακιαβέλι | Γενικά οι άνθρωποι είναι αγνώμονες, ασταθείς και υποκριτές· προτιμούν να αποφεύγουν τον κίνδυνο και είναι αχόρταγοι για κέρδος.Ο στοχαστής που αμφισβητήθηκε για το έργο του και που έλεγε ότι έναν ηγέτη πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν. Αν δεν γίνεται και τα δύο, τότε καλύτερα μόνο να τον φοβούνται. `Εφυγε από τη ζωή στις 21 Ιουνίου του 1527.

`Οποιος θεμελιώνει πολιτεία και της βάζει νόμους, να παίρνει προκαταβολικά για κακούς όλους τους ανθρώπους." γράφει στις διατριβές του.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θεωρούν ως τον πατέρα της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης. `Αλλοι, πάλι, ταυτίζοντας το όνομά του με τη διαφθορά και τον αυταρχισμό, τον έχουν χαρακτηρίσει ως ένα κυνικό κτήνος. Πολλοί θεωρούν το όνομα του συνώνυμο με την πολιτική πανουργία. Αλλά αυτό μάλλον τον αδικεί. Ο Μακιαβέλι είχε πολύ καλή επίγνωση της ανθρώπινης ψυχής και το πως παρασύρεται εύκολα από το όραμα της εξουσίας. Κατάφερε να δει χωρίς παρωπίδες το αδυσώπητο παιχνίδι της εξουσίας και η "διάγνωση" που έκανε είναι απλώς χωρίς παρωπίδες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο "Ηγεμόνας" το ΄βιβλίο που τον έκανε διάσημο και με το οποίο έμεινε στην Ιστορία, διδάσκεται σε όλα τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και σε όσους σπουδάζουν Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Από νεαρή ηλικία ο Μακιαβέλι ένιωθε μια έντονη έλξη για την πολιτική. Το 1498 ο Μακιαβέλι μπήκε στα κυβερνητικά κλιμάκια ως γραμματέας και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναρριχήθηκε στην ιεραρχία.

Σπουδαιές διπλωματικές αποστολές του ανατέθηκαν. Για εκείνες ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη και συναντήθηκε με αρκετές από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της εποχής του, όπως με τον Πάπα και το βασιλιά της Γαλλίας. Επιρρεάστηκε αρκετά στον τρόπο σκέψης από τον Καίσαρα Βοργία- έναν πανούργο και σκληρό άνθρωπο- από τους ηγέτες της παπικής πολιτείας.

Το 1512, οι Μέδικοι επανήλθαν στην εξουσία κι ανέτρεψαν το δημοκρατικό καθεστώς, με τη βοήθεια των ισπανικών στρατευμάτων. Ο Μακιαβέλι απολύθηκε, υπέστη βασανιστήρια και φυλακίστηκε για λίγο καιρό. Αποσύρθηκε στο μικρό κτήμα του μελετώντας κλασικούς συγγραφείς και ιστορία - κυρίως της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας- περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να επανέλθει στην πολιτική δράση.

Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο καταπιάστηκε με τη συγγραφή ήταν επειδή ήλπιζε ότι τα βιβλία του θα τον βοηθούσαν να επανέλθει στην πολιτική σκηνή της Φλωρεντίας. Ο Μακιαβέλι δεν πέτυχε το σκοπό του, αλλά τουλάχιστον ένα από αυτά τα έργα ξεπέρασε κατά πολύ τις επιδιώξεις και τις προσδοκίες του συγγραφέα του και του χάρισε την αθανασία. Ο «Ηγεμόνας» (Il principe), όμως -ένα έργο του που γράφτηκε το 1513- του χάρισε την αθανασία. Στους επόμενους αιώνες κατάφερε να ασκήσει μεγάλη επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις όλων των εποχών.

Ο «Ηγεμόνας» περιλήφθηκε στον Κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ιδιαίτερα πικραμένος και απογοητευμένος, ο Νικολό Μακιαβέλι έφυγε από τη ζωή στις 21 Ιουνίου του 1527.

 • Οι άνθρωποι αλλάζουν Ηγέτη μόνο στην περίπτωση που πιστεύουν ακράδαντα πως με αυτή την αλλαγή θα καλυτερεύσει η ζωή τους. Όταν οι υφιστάμενοι πιστεύουν πως η αλλαγή του Ηγέτη τους θα καλυτερεύσει τη ζωή τους, είναι ικανοί να τη διεκδικήσουν ακόμα και με τη βία. Το νέο Ηγέτη, εκείνοι που τον ανέδειξαν, σίγουρα θα τον πουν αχάριστο, επειδή, ακόμα κι αν έχει κάθε πρόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να τους αλλάξει τη ζωή, στο βαθμό και με τον τρόπο που φαντάστηκαν.

 • Δεν πρέπει να αφήνεις να χρονίζει ένα πρόβλημα προκειμένου να αποφύγεις έναν πόλεμο, γιατί, έτσι, ούτε τον πόλεμο τελικά θα αποφύγεις και το πρόβλημα θα σε έχει αποδυναμώσει μέχρι να φτάσει η ώρα που θα ξεκινήσει ο πόλεμος.

 • Ο άνθρωπος είναι καλός μόνο όταν είναι αδύναμος.

 • Ο πόλεμος αρχίζει όταν θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις.

 • Έναν ηγέτη πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν. Αν δεν γίνεται και τα δύο, τότε καλύτερα μόνο να τον φοβούνται.

 • Η αρετή κι ο πλούτος σπάνια πηγαίνουν στον ίδιο άνθρωπο.

 • Οι άνθρωποι έχουν το ελάττωμα, όταν έχει νηνεμία, να νομίζουν ότι δεν θα έρθει ποτέ καταιγίδα και δεν προετοιμάζονται.

 • Η υπόσχεση που δόθηκε ήταν μια αναγκαιότητα του παρελθόντος. Ο λόγος που δεν κρατήθηκε είναι μια αναγκαιότητα του παρόντος.

 • Το λιοντάρι δεν ξέρει να προστατευθεί από παγίδες και η αλεπού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους λύκους. Πρέπει να είσαι λοιπόν αλεπού για να αναγνωρίζεις τις παγίδες και λιοντάρι για να τρομάζεις τους λύκους.

 • Οι άνθρωποι ξεχνούν ευκολότερα το θάνατο του πατέρα τους παρά την απώλεια της περιουσίας τους.

 • Γενικά οι άνθρωποι είναι αγνώμονες, ασταθείς και υποκριτές· προτιμούν να αποφεύγουν τον κίνδυνο και είναι αχόρταγοι για κέρδος.

 • Ο απλοϊκός λαός πάντα παρασύρεται από την εξωτερική εμφάνιση, και ο κόσμος αποτελείται κυρίως από απλοϊκούς.

 • Δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό για τον ηγεμόνα από το να φαίνεται ότι είναι θρήσκος.

 • Σε ένα ηγεμόνα δεν λείπουν ποτέ οι νόμιμοι λόγοι για να παραβεί μια υπόσχεση.Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Δεν υπάρχουν σχόλια