Στην πραγματικότητα δεν κατέχουμε τίποτε άλλο πέρα από τις αισθήσεις μας ...- PESSOA
102

Η ζωή είναι για μας ό,τι γνωρίζουμε γι’ αυτήν. Για τον ξωμάχο, που το χωράφι του είναι τα πάντα γι’ αυτόν, αυτό το χωράφι είναι μια αυτοκρατορία.
Για τον Καίσαρα, που η αυτοκρατορία του τού πέφτει λίγη, η αυτοκρατορία του δεν είναι άλλο από ένα χωράφι.
Ο φτωχός κατέχει μια αυτοκρατορία, ο άρχοντας ένα χωράφι.
Στην πραγματικότητα δεν κατέχουμε τίποτε άλλο πέρα από τις αισθήσεις μας· σ’ αυτές, και όχι σε όσα βλέπουν, πρέπει να βασίζουμε την πραγματικότητα της ύπαρξής μας.

159
Το να αισθάνεσαι ανώτερος και να βλέπεις να σε μεταχειρίζεται το Πεπρωμένο σαν ον πιο κατώτερο κι από τα κατώτερα ακόμα – ποιος θα μπορούσε να υπερηφανεύεται πως είναι άνθρωπος σε τέτοιες συνθήκες;

175
Στη σημερινή ζωή ο κόσμος ανήκει μόνο στους ηλίθιους, στους αναίσθητους και τους αγχωτικούς. Το δικαίωμα στη ζωή και την επιτυχία κατακτάται σήμερα με τον ίδιο τρόπο που κατακτάται ο εγκλεισμός στο φρενοκομείο: ανικανότητα σκέψης, αμοραλισμός και υπερδιέγερση.

207
Συνάντησα χθες στο δρόμο, χωριστά, δύο φίλους μου που είχαν τσακωθεί μεταξύ τους. Ο καθένας τους μου διηγήθηκε τον λόγο για τον οποίο είχαν τσακωθεί. Ο καθένας τους μου είπε την αλήθεια. Ο καθένας μου εξέθεσε τους λόγους του. Και οι δύο είχαν δίκιο.
Δεν ήταν πως ο ένας έβλεπε ένα πράγμα και ο άλλος άλλο, ή πως ο ένας έβλεπε μια πλευρά των πραγμάτων και ο άλλος διαφορετική πλευρά.
 Όχι.
Ο καθένας τους έβλεπε τα πράγματα όπως ακριβώς είχαν συμβεί, ο καθένας τους τα έβλεπε με το ίδιο ακριβώς κριτήριο όπως και ο άλλος, αλλά ο καθένας τους έβλεπε ένα πράγμα διαφορετικό, και ο καθένας τους, συνεπώς είχε δίκιο.
Έμεινα αποσβολωμένος από αυτή τη διπλή ύπαρξη της αλήθειας.


Fernando Pessoa

ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ
Α’ ΤΟΜΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERGΔεν υπάρχουν σχόλια