Υπάρχουν μόνο δύο είδη δυστυχίας: Η δυστυχία του να έχεις και η δυστυχία του να μην έχεις... -LOU MARINOFF

 Υπάρχουν μόνο δύο είδη δυστυχίας: Η δυστυχία του να έχεις και η δυστυχία του να μην έχεις...Ο Σογκιάλ Ρινπονσέ, ένας μεγάλος Θιβετιανός βουδιστής δάσκαλος, έδωσε μερικά πολύτιμα μαθήματα για τα βάσανα και την αποτροπή τους. Δίδαξε ότι υπάρχουν μόνο δύο είδη δυστυχίας: Η δυστυχία του να έχεις και η δυστυχία του να μην έχεις. Είτε υποφέρεις επειδή έχεις κάτι που δεν το θέλεις, είτε επειδή δεν έχεις κάτι που θέλεις, το βίωμα του βασάνου – που σημαίνει, η αίσθησή του – είναι ακριβώς η ίδια.
Τα βάσανα είναι βάσανα, ασχέτως ποιες είναι οι ιδιαιτερότητές τους. Τα βάσανα κατοικούν στο μυαλό σας, πουθενά αλλού. Όσο νομίζεται ότι τα βάσανά σας προκαλούνται ή μπορούν να θεραπευτούν από εξωτερικές καταστάσεις και μόνο, θα αισθάνεστε σαν μπαλάκι του τένις που το χτυπούν αλλεπάλληλα δύο άριστοι τενίστες που τους λένε “Έχω” και “Δεν Έχω”. Μπορούν να παίζουν όλη μέρα, και ποτέ να μην κουραστούν. Για την ακρίβεια μπορούν να παίζουν περισσότερο: Μπορούν να παίζουν για όλη σας τη ζωή, αν τους επιτρέψετε να το κάνουν.
Το ηθικό δίδαγμα είναι να μάθετε να είστε ευτυχισμένοι με αυτά που έχετε – ή με αυτά που δεν έχετε. Η αληθινή ευτυχία πηγάζει εκ των ένδον, και δεν εξαρτάται από πράγματα εξωτερικά ως προς εσάς.
Είναι οι ιδέες των ανθρώπων που πιο συχνά προκαλούν τα βάσανά τους. Κι όμως οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν το καθετί κάτω από τον ήλιο, έτσι ώστε να γίνουν χαρούμενοι. Αν και συχνά καταφέρνουν να επιφέρουν αλλαγές, δεν απαγκιστρώνονται αναγκαία από τη δυστυχία.

Πρέπει να κάνουμε μια πολύ σαφή διάκριση ανάμεσα στο ιδιοτελές συμφέρον του εγώ μας και στο ανώτερο συμφέρον μου· όλα τα βάσανά μας προέρχονται από το μπέρδεμα του ενός με το άλλο.
- ΣΟΓΚΙΑΛ ΡΙΝΠΟΝΣΕ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ

Απλώς το να είστε άνθρωπος εμπεριέχει δυνητικά όλα τα είδη πόνου και βασάνων. Καθένας από εμάς υποφέρει αργά ή γρήγορα, και οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν πάρα πολύ από το χρόνο τους προσπαθώντας να αποφύγουν, να δραπετεύσουν ή να μεταμορφώσουν τα βάσανά τους, χωρίς να καταλαβαίνουν ποιες είναι οι πραγματικές τους αιτίες. (Που πιο συχνά αποδεικνύεται ότι είναι η δίδυμη δυστυχία του να έχεις και να μην έχεις).
Έτσι αν θα προτιμούσατε να υποφέρετε αντί να είστε χαρούμενοι, το σύμπαν ευχαρίστως θα σας εξυπηρετήσει.
Μπορείτε πάντα να υποφέρετε, και για οποιουσδήποτε και οσουσδήποτε λόγους.
Μπορείτε να υποφέρετε λόγω του παρελθόντος ή λόγω του μέλλοντος. Μπορείτε να υποφέρετε λόγω του εαυτού σας ή των άλλων.
Μπορείτε να υποφέρετε λόγω αυτών που έχετε ή που δεν έχετε.
Μπορείτε να υποφέρετε λόγω των πεποιθήσεων σας ή των μη πεποιθήσεων σας.
Μπορείτε να υποφέρετε γιατί ο Θεός σας σας κάνει να υποφέρετε ή γιατί Αυτός δεν σταματάει τα βάσανά σας.
Μπορείτε να υποφέρετε επειδή ζείτε ή επειδή πεθαίνετε.
Μπορείτε να υποφέρετε στο όνομα της αγάπης, της φιλοδοξίας ή των βασάνων των ίδιων.
Μπορείτε να υποφέρετε, επειδή υποφέρετε τόσο πολύ ή επειδή δεν υποφέρετε αρκετά.
Και μπορείτε να υποφέρετε επειδή αρνείστε να εξαλείψετε τα βάσανά σας και αντ’ αυτού να κάνετε και άλλους να υποφέρουν επίσης.


LOU MARINOFF

Τα Μεγάλα Ερωτήματα

ΠΩΣ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια