Ακόμη και παρόντες, απουσιάζουν...- OSHO


 Γι’ αυτό συνεχίζεις να χάνεις τους Βούδες, τους Χριστούς, τους Ηράκλειτους…Εγώ λέω κάτι κι εσύ ακούς κάτι άλλο. Εγώ λέω κάτι κι εσύ το ερμηνεύεις με τέτοιο τρόπο, που να μη διαταραχθεί ο ύπνος σου.
Ο νους σου σού δίνει αμέσως μια ερμηνεία. Και αν το απορροφήσει ο νους σου, γίνεται κομμάτι του νου. Γι’ αυτό συνεχίζεις να χάνεις τους Βούδες, τους Χριστούς, τους Ηράκλειτους.
Εκείνοι συνεχώς σου μιλάνε, σου λένε πως έχουν βρει κάτι, πως έχουν βιώσει κάτι, όταν όμως σου το λένε, εσύ αμέσως το ερμηνεύεις.
Έχεις τα δικά σου κόλπα.
Ο Αριστοτέλης ήταν πολύ ενοχλημένος από τον Ηράκλειτο.
Αποφάσισε λοιπόν ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είναι διαταραγμένος, πάει τελείωσε! Ο Ηράκλειτος πρέπει να έπεφτε πολύ βαρύς στο νου του Αριστοτέλη – επειδή ο Αριστοτέλης κινείται στο οριζόντιο επίπεδο κι αυτός ο άνθρωπος, ο Ηράκλειτος, προσπαθεί να σε σπρώξει μέσα στην άβυσσο.
Ο Αριστοτέλης κινείται πάνω στο ίσιο έδαφος της λογικής κι αυτός ο άνθρωπος, ο Ηράκλειτος, προσπαθεί να σε σπρώξει μέσα στο μυστήριο.
Λέει λοιπόν ο Αριστοτέλης: “Αυτός ο άνθρωπος είναι βλαμμένος. Διαφορετικά, γιατί επιμένει στο παράδοξο; Γιατί επιμένει στο μυστήριο;
Γιατί επιμένει ότι υπάρχει αρμονία μέσα στα αντίθετα;
Τα αντίθετα είναι αντίθετα και δεν υπάρχει ανάμεσά τους καμία αρμονία.
Η ζωή είναι ζωή κι ο θάνατος είναι θάνατος.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Μην τα μπερδεύετε. Αυτός ο άνθρωπος είναι θολωμένος”.
Ο Λάο Τσου ήταν επίσης το ίδιο. Λέει: “Οι πάντες φαίνονται να είναι σοφοί, εκτός από μένα. Οι πάντες είναι έξυπνοι, εκτός από μένα. Εγώ είμαι ανόητος!”
Ο Λάο Τσου είναι ένας από τους σοφότερους ανθρώπους που γεννήθηκαν ποτέ, όμως ανάμεσά σας αισθάνεται ανόητος.
Αυτά που λέει ο Αριστοτέλης για τον Ηράκλειτο, τα λέει ο Λάο Τσου για τον εαυτό του.
Ο Λάο Τσου λέει: “Όταν κάποιος ακούει τη διδασκαλία μου αφήνοντας το νου του στην άκρη, γίνεται φωτισμένος. Αν ακούει τη διδασκαλία μου με το νου του, τότε δίνει τις δικές του ερμηνείες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση μ’ εμένα.
Κι όταν κάποιος ακούει χωρίς να ακούει καθόλου – υπάρχουν άνθρωποι που ακούνε χωρίς να ακούνε – όταν κάποιος ακούει σαν να ακούει, χωρίς να ακούει πραγματικά, τότε κοροϊδεύει την ανοησία μου”.
Και ο τρίτος τύπος νου είναι η πλειοψηφία. Λέει ο Λάο Τσου:
Αν η πλειοψηφία δεν σε κοροϊδεύει, πρόσεξε, πρέπει να λες κάτι λάθος. Όταν η πλειοψηφία σε κοροϊδεύει, μόνο τότε έχεις πει κάτι αληθινό.
Όταν η πλειοψηφία σε θεωρεί ανόητο, μόνο τότε υπάρχει πιθανότητα να είσαι σοφός άνθρωπος.
Διαφορετικά, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα”.

Λέει ο Ηράκλειτος:

Οι ανόητοι, αν και ακούνε,
είναι σαν τους κουφούς.
Σ’ αυτούς ταιριάζει η παροιμία
ότι ακόμη και παρόντες, απουσιάζουν.

Αυτό είναι ο ύπνος: Το να είσαι απών, το να μην είσαι παρών στη παρούσα στιγμή, το να βρίσκεσαι κάπου αλλού.

OSHO

ΕΠΙΓΝΩΣΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΕΜΠΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια