Όχι μόνο τώρα αλλά και στο παρελθόν,πολλοί σοφοί άνδρες οικτίρουν την ανθρώπινη μοίρα... (ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ)

 Όταν δεν ξέρεις τα δεινά σου, η ζωή είναι λιγότερο βαρυμένη από τη λύπη.

ΠΑΡΑΜΥΘΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΝ
Όχι μόνο τώρα αλλά και στο παρελθόν, όπως λέει ο Κράντωρ, πολλοί σοφοί άνδρες οικτίρουν την ανθρώπινη μοίρα, θεωρώντας ότι η ζωή είναι τιμωρία και ότι η μεγαλύτερη δυστυχία του ανθρώπου είναι η γέννησή του.
Ο Αριστοτέλης λέει πως ο Σειλινός, όταν συνελήφθη, είπε στον Μίδα τούτο. Καλύτερα όμως να παραθέσουμε τα ίδια τα λόγια του φιλοσόφου.
Αναφέρει λοιπόν στο έργο που επιγράφεται “Εύδημος” ή “Περί ψυχής” τα παρακάτω:
Γι’ αυτό, ισχυρότατε και αξιομακάριστε περισσότερο απ’ όλους τους ανθρώπους, εκτός του ότι παραδεχόμαστε πως όσοι ετελεύτησαν είναι μακάριοι και ευτυχισμένοι, πιστεύουμε επίσης πως το να πεις κάποιο ψέμα ή βλασφημία εναντίον τους είναι ασέβεια, επειδή θεωρούμε ότι απευθύνεται προς κάποιους που έχουν ήδη γίνει καλύτεροι και ανώτεροι από μας. Αυτή η πεποίθηση μάλιστα είναι τόσο αρχαία και παλαιά ανάμεσά μας, που κανείς δεν ξέρει ούτε την αρχή της στον χρόνο ούτε αυτόν που τη θέσπισε κατά πρώτον, αλλά συνεχίζει αιώνια ν’ αποτελεί ακλόνητη πίστη μας. Εκτός αυτού, μπορείς να δεις και με ποιο τρόπο η παροιμία που βρίσκεται στα χείλη όλων των ανθρώπων περνάει από στόμα σε στόμα εδώ και πολλά χρόνια”.
Και ποια είναι αυτή;” ρώτησε.
Ο άλλος τότε παίρνοντας τον λόγο είπε:
Ότι το καλύτερο απ’ όλα είναι να μη γεννηθείς καθόλου και ότι το να πεθάνεις είναι καλύτερο από το να ζεις. Σε πολλούς το έχει φανερώσει ο θεός πως είναι έτσι. Λένε, επί παραδείγματι, πως, όταν μετά το κυνήγι όπου ο περίφημος Μίδας συνέλαβε τον Σειλινό, ο πρώτος ήθελε να μάθει και ρωτούσε ποιο είναι το καλύτερο για τους ανθρώπους και ποιο είναι το προτιμότερο απ’ όλα.
Ο Σειλινός στην αρχή δεν ήθελε να πει τίποτα και κρατούσε επίμονα σιωπή. Όταν όμως, τελικά, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, τον έπεισε να του μιλήσει.
Ο Σειλινός, εξαναγκασμένος ν’ απαντήσει, είπε: “ Εφήμερη γενιά κακού δαίμονα και τύχης σκληρής, γιατί με βιάζεις να μιλήσω γι’ αυτό που θα ήταν καλύτερα να μην ξέρεις; Όταν δεν ξέρεις τα δεινά σου, η ζωή είναι λιγότερο βαρυμένη από τη λύπη.
Όμως για τους ανθρώπους είναι εντελώς αδύνατο να κατακτήσουν το άριστο ή ακόμα να μετέχουν στη φύση του (γιατί το άριστο για όλους και για όλες είναι να μη γεννηθούν)· ωστόσο, το αμέσως επόμενο καλό, και το πρώτο από αυτά που μπορεί ν’ αποκτήσει ο άνθρωπος, αλλά πάντα δεύτερο στη σειρά, είναι, αφού γεννήθηκε, να πεθάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται”.

Είναι προφανές λοιπόν ότι μίλησε έτσι με τη σκέψη πως μετά θάνατον η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ότι εν ζωή.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

ΗΘΙΚΑ
ΤΟΜΟΣ 3ΕΚΔΟΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια