Η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται, μέχρι να γίνει ο γάμος μουσειακό είδος.(OSHO)Η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται, μέχρι να γίνει ο γάμος μουσειακό είδος...Ο γάμος δημιούργησε την καχυποψία. Ο σύζυγος είχε πάντοτε υποψίες για το αν το παιδί που γεννήθηκε ήταν δικό του ή όχι. Και το πρόβλημα ήταν ότι ο πατέρας δεν είχε κανένα τρόπο για να σιγουρευτεί ότι το παιδί ήταν όντως δικό του. Μόνο η μητέρα γνώριζε.
Επειδή ο πατέρας δεν είχε κανένα τρόπο να σιγουρευτεί, άρχισε να χτίζει ολοένα και περισσότερους τοίχους γύρω από τη γυναίκα.
Αυτός ήταν ο μόνος εφικτός τρόπος για να την αποκόψει από την ευρύτερη κοινωνία. Στη γυναίκα απαγορευόταν η μόρφωση, επειδή η μόρφωση δίνει φτερά στους ανθρώπους, οι σκέψεις κάνουν τους ανθρώπους ικανούς να σηκώσουν τα όπλα – έτσι, καμία μόρφωση για τις γυναίκες.
Ο άντρας είχε κόψει από τη ρίζα κάθε δυνατότητα που είχε η γυναίκα για να αναπτυχθεί.
Η γυναίκα ήταν απλώς και μόνο ένα εργοστάσιο παραγωγής παιδιών.
Κανένας πολιτισμός στον κόσμο δεν την έχει αποδεχθεί ως πραγματικά ίση με τον άντρα.
Σε ολόκληρο τον κόσμο η γυναίκα έχει καταπιεστεί τρομακτικά. Όσο πιο καταπιεσμένη είναι, τόσο πιο ξινή γίνεται ολόκληρη η ενέργειά της.
Και επειδή εκείνη δεν έχει καμία ελευθερία, ενώ ο άντρας έχει κάθε είδους ελευθερία, όλα εκείνα τα καταπιεσμένα συναισθήματά της, οι σκέψεις της και τελικά ολόκληρη η προσωπικότητά της μεταμορφώνεται σε ζήλια.
Συνεχώς φοβάται ότι ο σύζυγος είναι πιθανό να την εγκαταλείψει, ότι είναι πιθανό να πάει σε κάποια άλλη γυναίκα, ότι είναι πιθανό να δείξει ενδιαφέρον για κάποια άλλη γυναίκα.
Ο άντρας είναι πιθανό να την εγκαταλείψει και τότε γεννιούνται πολλά προβλήματα: Από οικονομική άποψη, δεν είναι ικανή να σταθεί στα πόδια της. Δεν είναι μορφωμένη, έχει ανατραφεί με τέτοιο τρόπο που δεν μπορεί να βγει στον κόσμο.
Από την αρχή της έχουν πει ότι είναι αδύναμη...
Η γυναίκα όμως δεν μπορεί να πάρει τα όπλα και να εναντιωθεί σε αυτή τη σοβινιστική κοινωνία που είναι φτιαγμένη από άντρες.
Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να γκρινιάζει και να βρίσκει συνεχώς λάθη - τα οποία είναι επόμενο να υπάρχουν. Και τις περισσότερες φορές εκείνη δεν κάνει λάθος. Τις πιο πολλές φορές εκείνη έχει όντως δίκιο.
Όταν ένας άντρας ερωτευτεί μια άλλη γυναίκα, κάτι μέσα του αλλάζει ως προς την πρώτη γυναίκα.
Τώρα είναι και πάλι ξένοι, δεν υπάρχει γέφυρα.
Εκείνη έχει σακατευτεί, έχει γίνει σκλάβα και τώρα την εγκαταλείπουν. Όλη της η ζωή είναι μια ζωή γεμάτη αγωνία. Η ζήλια προέρχεται από αυτήν ακριβώς την αγωνία.
Η ζήλια είναι ο θυμός του αδύναμου – εκείνου που δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αλλά μέσα του βράζει.
Η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται, μέχρι να γίνει ο γάμος μουσειακό είδος. Τώρα πια δεν υπάρχει καμία ανάγκη για γάμο.
Πιθανόν κάποτε να ήταν χρήσιμος, ήταν όμως και μια δικαιολογία για να σκλαβωθεί η γυναίκα. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν κανονιστεί με ένα διαφορετικό τρόπο, είναι όμως άσκοπο να γυρίζει κανείς πίσω στο παρελθόν.
Σωστό ή λάθος, ένα πράγμα σχετικά με το παρελθόν είναι καλό – ότι δεν υπάρχει πια.
Σε ό,τι αφορά το παρόν και το μέλλον, ο γάμος δεν ωφελεί σε τίποτα την εξέλιξη του ανθρώπου και είναι απολύτως αντιφατικός με όλες εκείνες τις αξίες που αγαπάμε – την ελευθερία, την αγάπη, τη χαρά.
Επειδή ο άντρας ήθελε τη γυναίκα να είναι εντελώς φυλακισμένη, έγραψε ιερά κείμενα κάνοντάς την να φοβάται την κόλαση, κάνοντάς την να είναι άπληστη για τον παράδεισο και να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες.
Εκείνοι οι κανόνες υπάρχουν μόνο για τις γυναίκες, όχι για τους άντρες.
Τώρα είναι τόσο ξεκάθαρο ότι το να συνεχίζουν οι γυναίκες να ζουν μέσα σε αυτή τη δηλητηριώδη ατμόσφαιρα της ζήλιας εναντιώνεται στην ψυχολογική υγεία ολόκληρης της ανθρωπότητας – γιατί και ο άντρας από τη γυναίκα γεννιέται.
Η γυναίκα πρέπει να γίνει ανεξάρτητο άτομο.
Το να σταματήσει να υπάρχει πια ο γάμος, θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός – αφορμή για γιορτασμούς πάνω στη γη.
Και κανένας δεν σε εμποδίζει, αν αγαπάς τον άνθρωπό σου, να ζείτε μαζί για πολλές ζωές – κανένας δεν σε εμποδίζει.
Το να σταματήσει να υπάρχει γάμος σου δίνει απλώς πίσω την ατομικότητά σου. Τώρα κανένας δεν σε έχει ιδιοκτησία του.
Δεν είσαι υποχρεωμένη να κάνεις έρωτα σε έναν άντρα μόνο και μόνο επειδή είναι ο σύζυγός σου και έχει το δικαίωμα να σου το ζητήσει.
Όπως το βλέπω εγώ, όταν μια γυναίκα κάνει έρωτα με έναν άντρα μόνο και μόνο επειδή θεωρείται υποχρέωσή της το να κάνει έρωτα, αυτό είναι σκέτη πορνεία – και μάλιστα όχι λιανικής, αλλά χονδρικής πώλησης.
Η λιανική είναι καλύτερη, αφού έχεις τη δυνατότητα να κάνεις αλλαγή. Αυτή η χονδρική πορνεία είναι επικίνδυνη.
Δεν έχεις απολύτως καμία δυνατότητα αλλαγής.OSHO
Ζήλια


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΕΜΠΕΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια