Ο θυμός και ο φόβος είναι οι δύο όψεις του νομίσματος του άγχους ( BRIAN LUKE SEAWARD)


Το χρόνιο άγχος μπορεί να κρατάει μήνες ή χρόνια, και το αισθάνεσαι όταν, για παράδειγμα, έχεις συζυγικά ή οικονομικά προβλήματα, όταν κάποιος υπονομεύει την καριέρα σου ή όταν ο εργοδότης σου είναι καταπιεστικός. Οι περισσότεροι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα συμφωνούν ότι οι χρόνιες καταστάσεις αγχους σχετίζονται με τις χρόνιες παθήσεις. Το σώμα μπορεί να παραμείνει σε επιφυλακή ακολουθώντας το ρυθμό του άγχους μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, γιατί κάποια στιγμή τα διάφορα όργανα αρχίζουν να παρουσιάζουν σημάδια δυσλειτουργίας.
Το μακροχρόνιο άγχος βάζει σε δοκιμασία τα εσωτερικά μας χαρίσματα, όπως είναι το χιούμορ,η δημιουργικότητα,η πίστη, η υπομονή, το θάρρος, η συμπόνια, η ικανότητα να συγχωρούμε και η δύναμη της θέλησης.

Τη στιγμή που αρχίζει να μας κυριεύει το άγχος, ένα πλήθος συναισθημάτων μας κατακλύζει, ανυπομονησία, στεναχώρια, απογοήτευση και πολλά άλλα. Ο θυμός εμφανίζεται με τη μορφή της ενοχής, της προκατάληψης, του φθόνου, της ζήλιας, της επιθετικότητας και της οργής. Ο φόβος βρίσκεται πίσω από πολλά συναισθήματα, όπως είναι η αμφιβολία, η αγωνία και η υστερία. Ο φόβος έχει τόσο μεγάλη δύναμη, ώστε μπορεί να ακινητοποιήσει όλες τις σκέψεις και τις πράξεις μας και είναι στενά δεμένος με την κατάθλιψη.
Ο θυμός και ο φόβος είναι οι δύο όψεις του νομίσματος του άγχους. Όπως η αγάπη και η χαρά, έτσι και ο θυμός και ο φόβος είναι βασικά στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα δύο τελευταία έχουν τη δική τους θέση στο εκκρεμές των ανθρώπινων συναισθημάτων και συχνά δημιουργούν άφθονη αρνητικότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βιώσουμε αρκετά τα θετικά συναισθήματα. Τότε επέρχεται ανισορροπία στη συναισθηματική μας ευεξία.
Δεν ισχυρίζομαι ότι ο θυμός και ο φόβος είναι κακά συναισθήματα που πρέπει να τα αποφεύγουμε. Κάθε άλλο. Και τα δύο είναι σημαντικά, αν όχι ουσιαστικά, για την ανθρώπινη ύπαρξη, όταν υπάρχουν με μέτρο και δεν βάζουν σε κίνδυνο την συναισθηματική μας ισορροπία.


BRIAN LUKE SEAWARD
(Στάσου σαν βουνό, κύλα σαν νερό)Δεν υπάρχουν σχόλια