Ο Γκέντελ με τη θεωρία του συγκλόνισε τα θεμέλια της επιστήμης και πλήγωσε το κύρος της, θέτοντας όρια στην ανθρώπινη λογική και στα συμπεράσματά της.


 Κουρτ Γκέντελ κ η θεωρία της μη πληρότητας


Το 1931, ο 25χρονος Κουρτ Γκέντελ έκανε γνωστά στη μαθηματική κοινότητα τα αποτελέσματα της έρευνάς του: «Δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει μαθηματική θεωρία η οποία να μην περιέχει μη αποκρίσιμα προβλήματα».

Αυτό που ουσιαστικά είχε αποδείξει ήταν ότι πάντα θα υπάρχουν προτάσεις που είναι αδύνατο να αποδειχθούν αληθείς ή ψευδείς, πλήττοντας θανάσιμα τη φιλοσοφία και τα πιστεύω του Χίλμπερτ, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν εν ζωή.

Η συγκεκριμένη θεωρία, που ονομάστηκε θεωρία της μη πληρότητας, προέβλεπε, επίσης ότι δεν είναι δυνατό να «αναγνωρίσει» κανείς εκ των προτέρων ποιες προτάσεις είναι αυτές που δεν αποδεικνύονται, εκτός αν αποδειχθούν!

Έτσι, είναι πιθανό οι προσπάθειες ενός ερευνητή να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα να είναι μάταιες, όχι γιατί ο συγκεκριμένος ερευνητής δεν είναι αρκετά ικανός, αλλά γιατί το πρόβλημα με το οποίο ασχολείται είναι ένα από αυτά που δεν αποδεικνύονται!

Ο Γκέντελ με τη θεωρία του συγκλόνισε τα θεμέλια της επιστήμης και πλήγωσε το κύρος της, θέτοντας όρια στην ανθρώπινη λογική και στα συμπεράσματά της.

Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ανθρώπινη περιέργεια.

Καμία θεωρία δεν μπορεί να βάλει φραγμούς στη διαρκή επιθυμία του ανθρώπου να κατανοήσει τον κόσμο που τον περιβάλλει και να ανακαλύψει τα μυστικά του.

Αυτό δεν είναι απλώς μία άποψη, μία εικασία. Υπάρχουν χιλιάδες αποδείξεις...
Ποιος σκότωσε τον κύριο Χ;

ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια