Ο κοσμος είναι το μεγαλο παραδοξο. (ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ)Το πλέον μεγαλειώδες των επιχειρημάτων υπάρχει μόνο λόγω της αδυναμίας των κριτικών. Δεν υπάρχει πιθανή θεωρία που να μην είναι πιθανό να καταστραφεί, που μία πιθανή κριτική να μην ακυρώνει. Η μοναδική βεβαιότητα είναι ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα. 
Και μάλιστα Θα έλεγα: δεν έχουμε καν αυτή τη βεβαιότητα. Είμαι λιγότερο σύμφωνος με τον Σωκράτη απ ό,τι με τον Φρανσίσκο Σάνσες. Δεν λέω «ἑν οἶδα ὄτι οὐδὲν οἶδα», αλλά «δεν ξέρω καν ότι δεν ξέρω».
Το ελάττωμα των σκεπτικιστών είναι ότι δεν είναι εντελώς σκεπτικιστές. Πρέπει να αμφιβάλλουμε για τον ίδιο το σκεπτικισμό, να δυσπιστούμε ως προς την ίδια την αμφιβολία. Για οποιαδήποτε ιδέα που μου έρχεται δεν ξέρω παρά μόνο αυτό: είναι λάθοςˑ για οποιαδήποτε απόλαυση, ότι δεν είναι πλήρηςˑ οποιαδήποτε πράξη, ότι είναι ανώφελη, Συγκεκριμένα ακόμη κι αυτό δεν το ξέρωˑ γι' αυτό δεν ξέρω παρά μόνο αυτό. Είμαι παράδοξος; Αυτά που λέω δεν είναι κατανοητά; Είναι γιατί έχω δίκιο. Ο κόσμος είναι το μεγάλο παράδοξο και η μεγάλη ακατανόητη πραγματικότητα. Μόλις βεβαιώσουμε κάτι, σφάλλουμεˑ μόλις πιστέψουμε κάτι, πλανιόμαστεˑ μόλις γινόμαστε κατανοητοί, περιοριζόμαστε ipso facto και τοποθετούμαστε έξω από την αλήθεια. Ο σκεπτικισμός είναι πιο βασικός από το συλλογισμό.Ο ερημίτης του μαύρου βουνού
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑΔεν υπάρχουν σχόλια